Mötesplats Kärnmakaren Järfälla

Skriven av Bo Rybrand.

Här kommer en hälsning från Järfäla Y´s men´s klubb som haft två lyckade extra möten på Mötesplats Kärnmakaren för klubben den 14 och 28 mars.

Lördagen den 14 mars bjöd klubben in genom Agneta Rydströms initiativ Anita Lalander, vars mor var lotta under bl a finska Vinterkriget för 75 år sedan. Lottan Maija Kitunen skrev en dagbok, ”Dagbok från fronten”, som nu finns att köpa på både finska och svenska. Det blev en innehållsrik berättelse vi fick ta del av, hur lottorna fick slita och familjerna hade det fattigt och levde i oro och armod dag ut och dag in.

Oron var stor att ryssarna skulle komma och inta både hus och hem där stora familjer levde och verkade. Hon berättade många episoder under förflyttningar och arbetsdagar.

Många bilder talade sitt tydliga språk.  Även vid högtider kom den fina lottadräkten på och familjen var samlad. Där var Anitas mor och moster  uppställda inför kameran till familjeporträtt.

Mötet inleddes med kaffeservering med hembakat som uppskattades av ett 30 tal besökare och vi fick möjlighet att presentera vår information och vårt program.

===================

Lördagen den 28 mars var dagen då vi åter samlades till program på Mötesplats Kärnmakaren, denna gång med elever stora och små under violin läraren Leena Kekäläinen som med sina elever framförde små enkla violinstycken både solo och duett med lärare, små gissningsvis 5 åringar behandlade instrumenten på ett förträffligt sätt. De äldre eleverna spelade betydligt svårare stycken och lockade fram många applåder bland ett 40 tal besökare. Som under timmen före intagit kaffe med hembakat och fått ta del av vår information och program  Dessa två program låg utanför vårt tryckta terminsprogram  där vi vill tacka past president Agneta för fint initiativ.

Lars L

Nedan bilder från 14 mars

Nedan bilder från 28 mars

Dela

Rörelsens motto

Att erkänna det ansvar som följer varje rättighet